Vinteren er høytid for vannskader på bygninger. De siste årenes endringer i miljøet har ført til mer ustabilt vær. Det er ikke uvanlig å ha både frost, snø og regn på en og samme dag. Dette fører til store utfordringer for boligeiere med tanke på oppsyn og vedlikehold av tak og renner som er tross alt skal holde vannet utenfor bygget. Å unnlate å følge med kan føre til store skader og dertil store kostnader, når takrennene fryser igjen. Det er også verdt å merke seg at forsikringsselskapene raskt kan avkorte forsikringen ganske så dramatisk om man ikke har tatt sine forhåndsregler.

Så hva bør du gjøre? Enten du gjør jobben selv, eller velger å sette det bort til profesjonelle, er det viktigste å sjekke takrennene minst 1 gang pr år, men helst 2 ganger. Hver vår og høst. Du bør da blant annet sjekke om man trenger å rense takrennene, se etter hull i takrenner og nedløpsrør eller om det er objekter som blokkerer takrenner og nedløp. Er det en ødelagt takrenne, så få det reparert så fort som mulig, det kan bare bli dyrere å utsette kostnaden.

Det er lett å oppdage helt tette takrenner, da ser du enkelt at vannet renner over kanten av takrennene. Det er da veldig viktig at du raskt tar tak i saken, for vannet vil ned uansett, og løper det ikke den veien det er ment, gjennom nedløpene. så kan det ta veien ned langs veggen, og i verste fall på baksiden av veggen. Ikke sjeldent har vi kunder som opplever at det renner vann inn ved vinduer og dører. Men verre er det når det renner de stedene det ikke er slike åpninger, hvor du lett kan se at noe er galt. Da kan det fort ta lang tid før du oppdager det, og skadene kan være enorme.

Takrenner skal være tomme for skitt hele tiden. Da er de klare til å ta unna for styrtregn til en hver tid. Takrenner som ikke er helt tette, men allikevel har mye skitt i seg vil bare gro fortere igjen og gi dårligere og dårligere beskyttelse mot vanninntrengning. De vil fryse fortere igjen om vinteren og dermed også utgjøre en stor risiko, ikke bare for vanninntrengning, men også for istapper. Istappene er byggeiers ansvar og man kan få høye bøter om man unnlater å fjerne istappene. Fjerning av istapper kan også utgjøre en stor kostnad, om plassering og høyder gjør det vanskelig å gjøre slik jobb selv. Så det mest økonomiske og naturlige, er å sørge for at takrenner og nedløpsrør er klare for oppgaven de er ment for.

Det er mange måter å sjekke takrenne sine.

Den enkleste måten, er som nevnt å bruke øynene sine. Renner det vann over kanten, eller du ser at det er løv, kvister eller i verste fall grønne vekster som stikker over kanten. Da vet du at du må du gjøre noe, så fort som mulig.

Man kan ty til gamle måten, ta turen opp i stigen, eller ut på taket. Dette er ikke å anbefale da fallskader ikke er et helt ukjent utfall av slike forsøk

Har man tilgang til drone med kamera, og er god til å operere slikt verktøy, kan det være en god løsning. Men husk at dette ikke nødvendigvis er lov, eller at man må søke tillatelse i noen områder.

Bruk av inspeksjons staver og kameraløsning er gjerne de profesjonelles valg, men er som regel uaktuelt for andre med hensyn av kostnadene til slikt utstyr. Likevel kan dette være aktuelt om man finner noen som leier ut slikt utstyr.

Det finnes en rekke enkle verktøy i byggvarehusene, krafser på forlengere osv. Selv om du ikke da får se med egne øyne hvordan tilstanden er. Så vil du få et inntrykk av om det er noe i rennene om du kjenner etter med krafsen. Om du kjenner noe der oppe, så vet du at takrenne må renskes.

Uansett hvordan du sjekker, så er det ytterst viktig at du gjør noe med det, om det er noe i takrenne. Vårt råd om det er noe der, ta kontakt og avtal tid så fort som mulig for å få dine takrenner rensket. På den måten, sparer du din egen tid, og utsetter ikke deg selv for faren for å skade deg selv. Å klatre på tak og fasader for å renske takrenner og nedløp er både en slitsom og farlig øvelse.

Vi hjelper deg gjerne. Så ta kontakt med oss, så kommer vi å gjør jobben til avtalt tid og pris.